François Roche, Architekt, R&Sie;(n), Paris
Dienstag, 17.01.2006, 19.00 h
Aula der Akademie der bildenden Künste Wien, Schillerplatz 3, 1010 Wien

The urban structure "I've heard about" is a habitable organism. It develops by means of adaptive, transitory scenarios in which the operational mode is uncertainty. It is written based on growth scripts, open algorithms, that remain permeable not only to human expressions (expressions of individuality, relational, conflictual and transactional modes, etc.), but also to the most discrete data such as the chemical emissions of those who inhabit it. This biostructure becomes the visible part of human contingencies and their negotiation in real time. Due to its modes of emergence, its fabrication cannot be delegated to a political power that would deny its exchange procedures and design its contours in advance, either through mnemonics or coercion.

Francois Roche wurde 1961 in Paris geboren und diplomierte 1987 an der Ecole d'Architecture de Versailles. Das Architekturbüro R&Sie(n) in dem er gemeinsam mit Stephanie Lavaux und Jean Navarro tätig ist, wurde 1989 in Paris gegründet.
R&Sie(n) beschreiben Ihre Arbeit als forschende und kritische Architekturerfahrung durch die Veränderung kontextueller Parameter. Ein grosses Interesse gilt der Forschung und Wissenschaft, und der Entwicklung von Szenarien ständiger Veränderung durch Hybridation (Prothesen, Parasitentum, pfropfen..), Mutation, Klonen etc. Sie wollen unter anderem eine andere und engere Art der Interaktion zwischen Architektur, Umwelt und Benutzer. Ökologische Fragen (wie z.B. Recycling, oder Extraktion) werden als Entwurfsansatz aufgegriffen. Die Objekte sollen jedes Mal in engem Zusammenhang mit ihrem Ort stehen.

Der Leitsatz „No aesthetics, no historic but genetic" gründet in der Verwendung neuer computerunterstützter Technologien (wie z.B.: Morphing), die im Entwurfsprozess und der Realisierung eine grosse Rolle spielen. Dabei ist von der „Non-Form" die Rede, die aus wissenschaftlichen und medizinischen Bereichen herrührt. Die Regeln der Natur werden als entwurfsbestimmende Elemente gesehen, die die Form einer ständigen Veränderung unterwerfen.
R&Sie(n) waren mehrfach bei der Architekturbiennale Venedig eingeladen. Sie lehrten an der Bartlett Shool in London, an der TU Wien, an der ESARQ in Barcelona und haben zur Zeit eine Gastprofessur an der Penn University, Philadelphia und an der ESA in Paris.

Im Rahmen der Vortragsreihe "Rethinking Geometries"
Veranstalter: Institut für Kunst und Architektur

The winter term lecture series aims to focus on recent developments in advanced geometry and to speculate on its impact on the discipline of Architecture.
While geometry has always constituted one of the architect's most basic tools, a renewed interest in advanced geometry in Architecture has emerged in recent years.
This renaissance is largely due to the advancement of two fields: the development of digital technologies in both modelling and representation on the one hand and the development of new materials, fabrication techniques and assembly on the other.
Computer technologies have expanded possibilities to generate and describe complex geometries (be it non-euclidean, anexact or computational geometries). Surface topologies and double-curvature, tiling and subdividing algorithms have grown to be more than mere theoretical or analogue models, but viable and conceivable models within the architectural practice. Due to this tendency, disciplines that genuinely deal with complex geometries, like mathematics and physics, gain increasing attention in the field of architecture.
Furthermore, new digital tools and methods have recently triggered advancements and innovations in fabrication techniques and new material technology. Complex geometries are simultaneously being investigated on a microscopic scale in order to enhance specific material performances. Advanced geometries have thus entered the realm of actual and materialized architecture.

Weitere Vorträge der Reihe:
30.11.2005, 19.00 h, M 13
Johannes Wallner
Institute of Discrete Mathematics und Geometry, TU Wien
15.12.2005, 19.00 h, M 13
Axel Thallemer
Dean des Institutes für Raum und Design und Leiter der Abteilung Industrial Design
Universität für industrielle und künstlerische Gestaltung Linz
10.01.2006, 19.00 h, Aula
Chris Williams
Structural engineer and senior lecturer
University of Bath