Ao.Univ.Prof. Dr. Johannes Wallner
Institut für Diskrete Mathematik und Geometrie, TU Wien
Mittwoch, 30.11.2005, 19.00 h
M 13, Akademie der bildenden Künste Wien, Schillerplatz 3, 1010 Wien

Geometrie als mathematische Disziplin enthält viele Methoden zur Arbeit mit Objekten mit einem direktem visuellen Zugang oder strukturellen und funktionellen Eigenschaften. Neben prominenten Glanzpunkten, die auch Nichtmathematiker seit jeher fasziniert haben, stellt sie - gemeinsam mit Datenverarbeitung und Computergraphik - Werkzeug für die Arbeit von Architekten und Künstlern bereit, nicht ohne selbst davon zu profitieren.

Johannes Wallner ist Mathematiker, der im Bereich Geometrie und geometrische Datenverarbeitung arbeitet. Ein momentaner Forschungsschwerpunkt sind nichtlineare Unterteilungsalgorithmen.
Er ist seit 1996 in Forschung und Lehre an der TU Wien tätig (Institut für Diskrete Mathematik und Geometrie). Er ist einer der Betreiber des math.space im Wiener Museumsquartier, der Öffentlichkeitsarbeit im Bereich Mathematik zum Ziel hat.

Im Rahmen der Vortragsreihe "Rethinking Geometries"
Veranstalter: Institut für Kunst und Architektur

The winter term lecture series aims to focus on recent developments in advanced geometry and to speculate on its impact on the discipline of Architecture.
While geometry has always constituted one of the architect's most basic tools, a renewed interest in advanced geometry in Architecture has emerged in recent years.
This renaissance is largely due to the advancement of two fields: the development of digital technologies in both modelling and representation on the one hand and the development of new materials, fabrication techniques and assembly on the other.
Computer technologies have expanded possibilities to generate and describe complex geometries (be it non-euclidean, anexact or computational geometries). Surface topologies and double-curvature, tiling and subdividing algorithms have grown to be more than mere theoretical or analogue models, but viable and conceivable models within the architectural practice. Due to this tendency, disciplines that genuinely deal with complex geometries, like mathematics and physics, gain increasing attention in the field of architecture.
Furthermore, new digital tools and methods have recently triggered advancements and innovations in fabrication techniques and new material technology. Complex geometries are simultaneously being investigated on a microscopic scale in order to enhance specific material performances. Advanced geometries have thus entered the realm of actual and materialized architecture.

Weitere Vorträge der Reihe:

15.12.2005, 19.00 h, M 13
Axel Thallemer
Dean des Institutes für Raum und Design und Leiter der Abteilung Industrial Design
Universität für industrielle und künstlerische Gestaltung Linz

10.01.2006, 19.00 h, Aula
Chris Williams
Structural engineer and senior lecturer
University of Bath

17.01.2006, 19.00 h, Aula